ART KUM 29. EXTEMPORE 2019 - razstava

ponedeljek, 18. maj ob 19.00 uri - četrtek, 18. jun. ob 12.00 uri
Galerija MEDIJA

ALOJZ ADAMLJE, Ljubljana
Akademski slikar in grafik je eden najvidnejših predstavnikov slovenskega nadrealizma. Svoj nadrealističen slog gradi že štiri desetletja. Ustvaril je obsežen opus surrealističnih del, med katerimi so mnoga že del zgodovinske zbirke galerij in privatnih kolekcij.
O njegovem umetniškem delu se pripravlja monografija in film, kjer bo predstavljeno njegovo slikarstvo in simbolna figura »Karibusa« - človeka v prispodobi ptice, ki je obut v človeške čevlje.
BOGDAN BAROVIČ, Trbovlje
Ekonomist, politik, novinar, slikar in pisatelj. V svojih številnih delih največkrat upodablja kraje in ljudi. Navezuje se na lastno komponiranje žanrskih zgodb. Te se v likovni interpretaciji sicer močno približajo temeljnemu slikarstvu francoskega impresionizma, vendar njegova dela ravno zaradi rabe eklektičnih motivov, s katerimi ponazarja svoje doživljanje sveta in okolice, dobijo ekspresionističen izraz.
NINA GOLE, Krmelj
Mlada, šestnajstletna dijakinja tehnične gimnazije, ki se v prostem času z veliko veselja, volje predvsem pa nadarjenostjo posveča risanju, slikanju in raziskovanju fotografskega sveta. Glede na svojo mladost stalno preseneča z izjemno dovršenimi likovnimi stvaritvami.
JURE CRNKOVIĆ , Zagorje
Diplomiral na naravoslovno tehniški fakulteti v Ljubljani. Je član Društva revirskih likovnikov Relik v Trbovlju. Z likovnim izražanjem se ukvarja že vse življenje. Slika v vseh tehnikah, v zadnjem času pa na njegovih platnih prevladuje akril. Svoja dela je že večkrat predstavil na samostojnih in skupinskih razstavah. Je slikar pokrajin, ki se prelivajo v abstrakcijo. Motivi na njegovih delih so polni različnih kontrastov in njihova prepletanja se pogosto dvigujejo v reliefe.
VIDA PRAZNIK, Šentjernej
Vida Praznik je slikarka rojena v Šentjerneju. Pred dvema desetletjema se je intenzivno začela posvečati umetnosti. Želja po risanju je v njej tlela več let. Pred 20. leti pa so se oblike in barve iz njene duše zlile na platno. Motive z velikim občutkom in premišljenostjo prenaša na slikarska platna. Po duši je raziskovalka.....Ustvarja v akrilu, akvarelu in grafiki. Njene stvaritve nikogar ne pustijo ravnodušnega. Pripovedujejo, vzdramijo in navdušijo.
INES ZGONC, Mirna
Ines Zgonc riše in ustvarja že od zgodnjih otroških let. Želja po nadgradnji znanja na tem področju jo je vodila na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljano, kjer je v zaključnem letniku spoznala svojo veliko ljubezen – ilustracijo. Zaradi zanimanja za ikonografijo (simboliko) v vseh pogledih in tradicionalne grafične tehnike, se je pobliže spoznala tudi z njimi. Najbližje so ji tehnike globokega tiska, s poudarkom na jedkanici, od srednje šole dalje pa ji je zelo ljub tudi akvarel. Skozi ilustracije, ki jih zaznamuje bogata figuralika in obilje likovne prvine črte, izraža večpomensko sporočilnost, opazovalcu pa se razkrije odraz njenega notranjega sveta, včasih tudi domišljije, preteklih dogodkov, sanj.
NEVENKA FLAJS, Krmelj
Diplomirana grafična oblikovalka, fotografinja in şlikarka ter vztrajna raziskovalka likovnega sveta. Čar njenega ustvarjanja je v ustvarjanju samem. Pomembna je nazornost predstavljenega, zgodba, ki se skriva za podobo in odkritje novega sveta, ki ga omogoča likovno stvarjenje.
ROBI HIRŠEL, Radeče
Umetnik po srcu in samouk se je pred 20 leti izučil za naziv kamnosek in tako pričel z dejavnostjo oblikovanja in izdelovanja nagrobnih spomenikov. Pri tem uporablja ročno klesanje črk različnih tipografij. Pri izdelavi nagrobnikov ga vodi vedno isti cilj in to je edinstvenost izdelkov. V svoja dela vključuje kiparske detajle. Po načrtu prof. Janeza Suhadolca je izdelal nagrobni spomenik v Radečah. Sodeloval je na večdnevni restavratorsko kamnoseški delavnici na gradu Rajhenburg.
Z dletom in kladivom ter željo po raziskovanju, razgali kamen v katerem so se oblike sramežljivo skrivale stoletja …
STANKA BANTAN, Hrastnik
Je slikarka realističnih tihožitij, mandal, fantazijskih pokrajin in motivov v katerih lahko v fragmentih simbolov zaznamo in prepoznavamo ujeto pravljično figuraliko. Zaradi uglašene barvne skale dajejo njene slike vtis, kot da izžarevajo toplino in nežno svetlobo.
MILAN RAZBORŠEK, Izlake
V svojih delih raziskuje in išče ravnotežje med duhovnim in materialnim. Je slikar obsežnih ciklov, med katerimi je tudi »Ecce homo«, pri katerem je združeval teološko in osebno izpovedno slikarstvo.
JANEZ PELKO, Škofja Loka
Slovenski fotograf, elektrotehnik, glasbenik, gorski kolesar. Znan je po upodabljanju portetov in ženskih aktov, ustvarjanju infrardečih pokrajin, koncertnih reportaž in eksperimentalne fotografije. Je samouk, ki uporablja različne pristope in tehnike in ob uporabi digitalnih tehnologij ostaja zvest črnobelemu filmu različnih formatov. V zadnjem času se posveča predvsem avtorski fotografiji, sodeluje z glasbeniki in predava na fotografskih delavnicah.
JANEZ MIŠO KNEZ, Ljubljana
Slikar, kipar in grafik, ki »iz podob svojih svetov videnj, premislekov, nezavednega in zavednega slika barvite in radožive podobe… Njegova dela niso toliko iz zunanjega sveta, so le vrata notranjosti, ki opazovalca lahko pripeljejo v čisto lastne svetove.«
JOŽE POTOKAR CVRČO, Trbovlje
Slikar, risar, grafik, kipar. Umetnik, ki v svojih likovnih delih največkrat pripoveduje o vsakdanjem rudarskem življenju in okolju, ki mu pripada. V motive vnaša pretanjene občutke in zaznave na tako subtilen način, da te iste gledalec z lahkoto prepozna in ponotranji, jih razume, ne samo kot določeno vsebino, ampak se preko čutenja likovne pripovedi počuti uglašen z njo. Zdi se, da se vsak njegov motiv, ne glede na tehniko, dotakne gledalca v dušo.
SEVERINA TROŠT ŠPROGAR, Trbovlje
Akademska oblikovalka in slikarka, katere slike so odsev njenega razmišljanja in dojemanja bistva obstoja. Stvarnost jo sili v izpraševanje o svojih lastnih čustvenih in duhovnih, rodovnih in socialnih determinantah. S svojimi deli pripoveduje o svojih zaznavah, o tistem, česar verbalno ne more sporočiti. V njenih slikah je veliko simbolike, katero upošteva kot kodirano božje sporočilo.