BRILJANTINA

nedelja, 18. nov. ob 18.00 uri
Velika dvorana KCDD

Zvrst:

muzikal

Režija:

Jug Radivojević

Igrajo:

Mariša Jagodič, Nastja Vodenik, Tim Lončar, Luka Cvetičanin, Žiga Lukman, Gašper Oblak
Leta 1970 sta se Jim Jacobs in Warren Casey na neki zabavi ob pivu pogovarjala, da bi napisala muzikal o življenju najstnikov, kot sta jih videvala v njuni šoli. Te najstnike je navdihovala glasba petdesetih let, kakršno so iz gramofonskih plošč predvajali tudi tisti večer. Tako se je porodila ideja o muzikalu Briljantina. Ko je Warren dobil odpoved kot menedžer v trgovini, je imel veliko prostega časa. Sedel je za pisalni stroj in napisal besedilo za Briljantino, najdlje predvajan muzikal v zgodovini Broadwaya.

Briljantina je bila premierno uprizorjena leta 1971 na sceni nočnega kluba Kingston Mines v Chicagu. Leto kasneje je bila Briljantina premierno uprizorjena tudi na Broadwayu. Kritiki, predvsem tisti iz New York Timesa, so se pritoževali nad kvaliteto predstave, občinstvo pa je bilo navdušeno. Briljantina se dogaja v začetku šolskega leta, konec petdesetih let. Govori o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, ki jim je skupna želja po prijateljstvu in ljubezni. Govori o odraščanju in dozorevanju ter o sanjah glede prihodnosti. Vse to pa so večne teme mladih in razlog za uspeh predstave tudi 47 let po premieri. Osrednja lika muzikala sta neotesan in predrzen fant Danny in pridno, lepo vzgojeno dekle Sandy.

Muzikal Briljantina je bil z velikim uspehom uprizorjen v gledališčih širom sveta. K svetovnemu uspehu muzikala je pripomogel tudi film režiserja Randala Kleiserja iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala takrat mlad in uspešen igralec John Travolta kot Danny in pevka avstralskega rodu Olivia Newton John v vlogi Sandy. Film Briljantina sodi med pet najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov, glasba iz filma pa je bila prodana v milijonskih nakladah gramofonskih plošč in kaset. Pesmi »You’re the One That I Want«, »Summer Nights« in »Hopelessly Devoted to You« so bile na vrhu lestvic popularnosti po vsem svetu, plošče s temi pesmimi pa še vedno sodijo med najbolj prodajane male plošče vseh časov. Tudi v Sloveniji je bil film z naslovom Briljantina velika uspešnica in mnogi so se takrat učili plesnih korakov, ki so jih videli v filmu.

Muzikal Briljantina, avtorjev Jima Jacobsa in Warrena Caseyja, prihaja na slovenske odre preveden v slovenščino. Za odličen prevod pesmi je poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj, dialoge pa je na duhovit način poslovenil Boštjan Gorenc – Pižama. Producent muzikala Jurij Franko je sestavil kreativno ekipo na čelu z režiserjem Jugom Radivojevićem ter talentiranimi mladimi igralci, plesalci, pevci in glasbeniki. Nobenega dvoma ni, da bo muzikal Briljantina osvojil srca slovenskih ljubiteljev tega žanra.

Briljantina je muzikal v dveh dejanjih s petnajstminutnim premorom med dejanjema.

VSTOPNICE: KCDD ZAGORJE